Σοφία - Sophia
Sophía is de naam van onze invulling van onderwijs aan meer- en hoogpresterende leerlingen. Onder begeleiding van onze hoogbegaafdheidsspecialist Mirjam Huizeling bieden we leerlingen die bovengemiddeld presteren extra uitdaging. Dit heeft verschillende vormen. Er zijn leerlingen die naast hun werk in de groep extra uitdagende stof krijgen aangeboden. Dit wordt door de eigen leerkracht en de hoogbegaafdheidsspecialist begeleid. Daarnaast zijn er leerlingen die wekelijks bijeenkomsten van de Sophia plusgroep volgen. De invulling van deze bijeenkomsten is divers, de leerlingen hebben uiteraard ook een stem in wat zij willen leren en ondernemen.
Het aanbod in de Sophia groep is gestoeld op de “doelen en vaardigheden voor ontwikkeling” welke is ontwikkeld door SLO. Doelen waaraan gewerkt wordt zijn: denken over denken, zelfsturing, ICT vaardigheden, samen leren, analytisch denken, kritisch denken, zelfinzicht, motivatie, creatief denken en communiceren.
Of een leerling in aanmerking komt voor deelname aan Sophia, bepalen we op basis van ons leerlingvolgsysteem, de observaties van de leerkracht en – niet in de laatste plaats – SiDi. SiDi staat voor signaleren en diagnosticeren van meer- en hoogbegaafdheid. SiDi is op onze school structureel ingevoerd van groep 1 t/m 8. Dit betekent, dat we de leerlingen ook op dit terrein volgen in hun ontwikkeling.
Uiteraard wordt hierover met de betreffende ouders gecommuniceerd.
Sophia betekenis.
Het Griekse woord Sophía betekent: wijsheid. Het is vooral bekend door het woord folosofie: genegenheid voor wijsheid. Vermoedelijk is dit woord afgeleid van het Hebreeuwse woord tsophiem wat 'uitzicht' betekent. Dit werpt een buitengewoon licht op wat sophia (wijsheid) is. Wijsheid heeft te maken met uitzicht. Met sophia is men in een positie om verder te kijken. Sophia biedt overzicht over het geheel, zodat men de dingen in groter perspectief kan zien.
Kennis biedt inzicht, maar wijsheid geeft uitzicht