Gondelvaart

Het jaarlijkse dorpsfeest vond vorige week plaats. Dit viel en valt volgend schooljaar in de vakantie. Groep 1 t/m 4 heeft genoten van het piratenfeest. Voor groep 5 t/m 8 was er te weinig opgave voor Giethoorn got talent, dit is niet doorgegaan.

We willen de organisatoren heel hartelijk bedanken.

Het hoogtepunt, de jaarlijkse gondelvaart, startte met mooi weer, met heel veel bezoekers, maar helaas maakte het onweer en zware regenval vroegtijdig een eind aan de dit mooie gebeuren. Gelukkig kon de route tot de helft gevaren worden.

Onderstaande folder werd uitgedeeld.

Gondel 16

Hollands Venetië van mars

Uw vakantie naar planeet Mars

228.900.000 km van Giethoorn. Tussen Aarde en Jupiter. Wekelijks een vlucht van platform Kraggenhuis te Giethoorn. Een comfortabele vlucht aan boord van het ruimteschip waar u de film de Fanfare kunt bekijken en streekgerechten proeft van Giethoorn en Mars!

Geleerden uit Giethoorn hebben samen met de leerlingen van de Noorderschool een innovatief ruimteschip ontworpen. In 2 dagen naar het Hollands Venetië van Mars.

Voor meer informatie, vlieg naar: reizennaarmars.simpsite.nl of informeer bij de VVV-boot achter gondel 16.

Onderstaande foto ’s geven een mooie impressie van het sfeervolle gebeuren.

Ze hebben de 7e plaats gehaald en dat is heel goed!

We willen Marjan W. Hilde, Karin en hun partners heel hartelijk bedanken voor hun enorme inzet voor de gondel. Natuurlijk ook een bedankje voor de hulptroepen;

Marian en HP Gorte, Patrick Koppers als sponsor voor materialen, familie Wildeboer en familie Brandsma voor bouwlocaties, familie Evenhuis voor de trekker band, Frans de Jonge voor al het vervoer van de gondel en  Mulder watersport voor het lenen van de motor. En natuurlijk alle kinderen en leraren die voor en in de vakantie geholpen hebben! Heel hartelijk bedankt! Het wordt zeer gewaardeerd.

Avondvierdaagse

Alle kinderen die meegelopen hebben, kregen een prachtige foto! Wat een mooi gezicht! Het was weer een zeer geslaagde avondvierdaagse met prachtig wandelweer. Met alle leerlingen en ouders van beide scholen weer samen over de markt. Daar zijn we trots op! Bovenstaande mooie foto hebben alle kinderen vandaag meegekregen. De commissie in het bijzonder, maar ook alle ouders die op wat voor manier geholpen heeft willen we hartelijk bedanken.

Feestelijke ouderavond

In alle groepen wordt hard gerepeteerd.

Ook de musical begint steeds meer vorm te krijgen. 

Wij mogen alvast een tipje van de sluier oplichten...

Koningsspelen

Hupsakee! Lekker buiten sporten, het weer zat mee.

Hartelijk dank aan de vele vrijwilligers voor het organiseren van deze superleuke sportdag.

Cito Eindtoets

Groep 8 is druk aan het werk tijdens de eindtoets. Natuurlijk hoort daar ook wat ontspanning bij tussen de toetsen door, met Just Dance

Gastles Tennis

Op vrijdag 8 april konden de groepen 3,4,5 en 6 tijdens de gymles, kennis maken met tennis. Meester Jeroen had leuke oefeningen bedacht en leerde ons allemaal trucjes. De bal hooghouden en tussendoor het tennisracket steeds omdraaien. De truc van de bal van heel hoog opvangen met je racket was wel lastig, maar de bal laten schommelen op je racket was nog moeilijker. Daarna konden we wel beter naar elkaar overspelen. Het was heel erg leuk om te doen. 

Kind, Cultuur en Kunst

De scholen van Giethoorn en de BSO van Stichting Op Kop hebben zich de afgelopen weken bezig gehouden met het thema “Giethoorn”. Alle groepen hebben dit op creatieve wijze verwerkt. De kunstwerken van de kinderen zijn te bewonderen tijdens een mooie tentoonstelling op woensdag 23 maart van 18.30-20.00 in het Kulturhus in de ruimte achter de bibliotheek. Na de woensdag 23 maart kunt u het geheel nog 2 weken bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek!

Waar zijn de groepen van 14 maart t/m 21 maart mee bezig:

 

We starten deze week met een lied van Femmy Woltman over Giethoorn.

·         Groep 1/2 van de Noorderschool heeft al een wandeling gemaakt door Giethoorn. Ze hebben allerlei bruggen bekeken. Ze krijgen iemand op bezoek die veel kan vertellen over het bouwen van bruggen. Natuurlijk bouwen ze allerlei bruggen in de groep.

Groep 1/2 van de Zuiderbasisschool heeft als thema “Boten” en zij gaan naar de werf van Schreur. In de groep zijn al mooie bootjes van klei gemaakt.

·         Het thema van groep 3 van de Noorderschool is “Boten.” De moeder van Robine heeft laten zien hoe ze getrouwd zijn in een punter en dat was erg leuk! Ook gaan ze naar de werf van Wildeboer. Natuurlijk gaan ze hier ook wat over knutselen.

Groep 3/4 van de Zuiderbasisschool gaat op excursie naar de Oude Aarde, ook maken ze gebruik van de leskist die hierbij hoort.

·         Groep 4/5 van de Noorderschool gaat bezig met de vissen en het vissen. Zowel in de groep als daar buiten leren ze daar allerlei dingen over. Meester Wilco houdt ook erg van vissen, dus dat zal wel goed komen. Een vriend, die er veel van weet, gaat hem daar bij helpen.

·         Groep 5/6 van de Zuiderbasisschool maakt een krant over alle bezienswaardigheden van Giethoorn. Ze gaan op bezoek in het Olde Maat Uus.

·         Groep 6 van de Noorderschool verdiept zich in het verdronken dorp Beulake. Rint Masier heeft afgelopen maandag aan de groepen 6,7,8, heel veel verteld over de geschiedenis hier van. Groep 6 is ook naar het Olde Maat Uus geweest.

·         Groep 7/8 van de Noorderschool maakt een monopoly over Giethoorn en doet dit d.m.v. fotografie. Vorige week hebben de kinderen in groepjes door heel Giethoorn foto ’s gemaakt.

·         Groep 7/8 van de Zuiderbasisschool heeft “de film” als thema en daarbij is natuurlijk de film “De fanfare” onmisbaar. Zij krijgen een workshop over fotografie.

Doel van dit project:

Wij vinden het heel belangrijk dat de leerlingen hun bijzondere dorp Giethoorn, zo breed mogelijk kennen.  Daarbij vinden we het ook heel belangrijk om de samenwerking en de verbinding met de bewoners te zoeken.

De Noorderschool, de Zuiderbasisschool en de BSO van Stichting Op Kop doen dit als een gezamenlijk project. We doen al heel veel samen in de aanloop naar onze nieuwe school en de samenwerking is prima!

Iedereen is van harte welkom op woensdagavond 23 maart van 18.30-20.00 om dit gezamenlijke project te bezoeken.

Nieuwe kleuters van harte welkom op de Noorderschool en de Zuiderbasisschool

Op dinsdag 22 maart om 10.45 zijn nieuwe kleuters samen met hun ouders, broertjes en zusjes van harte welkom op de Noorderschool, de Zuiderbasisschool en de BSO van Stichting Op Kop (Zuiderbasisschool). U kunt de school bekijken en natuurlijk de sfeer proeven van de kleutergroepen. Om de nieuwe ouders te begroeten is juf Cathy aanwezig op de Noorderschool en Lida op de Zuiderbasisschool. Nieuwe kinderen krijgen een leuk cadeautje mee van Stichting Op Kop. In de BSO (Zuiderbasisschool) kunt u een kijkje nemen en een praatje maken met de medewerkers (s). Ook kunt u een vervolgafspraak maken met de directeur van beide scholen Lida Andriol. In schooljaar 2015-2016 hebben we dit ook gedaan en de reacties waren positief. Natuurlijk kunt u ook beide scholen bekijken. 

Nieuw speelgoed TSO

Verjaardag juffen en meester

Dinsdag 23 februari vierden we de verjaardag van alle juffen en de meester. Groep 1 t/m 4 heeft erg genoten van het poppenspel van juf Mathilde. Zij doet deze voorstelling bijna iedere vrijdag op allerlei scholen. Het verhaal van Lotte met de botten, Freek Steek en de mammoet Max (oertijd) sprak de kinderen erg aan. Na afloop liet ze de poppen zien en konden de kinderen vragen stellen. Het zag er ook erg mooi uit. We willen haar en haar moeder (assistente) natuurlijk heel hartelijk bedanken! Ze kregen als dank een mooi voorjaarsboeket. In de andere groepen werden allerlei spelletjes gedaan, lekkere dingen gemaakt en gegeten, gezongen etc. De kinderen en de leerkrachten zagen er heel mooi uit. Als afsluiting hebben we samen gezongen. Het was een hele, gezellige, grote verjaardag!

Fusieschool

 

Deze week heeft een gesprek plaats gevonden met de verantwoordelijke wethouders over de samenvoeging van de Noorderschool en de Zuiderbasisschool en de bouw van een nieuwe school aan de Beulakerweg. Tijdens het gesprek is de inhoud van onderstaand artikel besproken. Het traject was lang en moeilijk maar dit resultaat is door een intensieve samenwerking en volharding behaald. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren, maar er zijn veel stappen gezet die ons steeds dichter bij de samenvoeging op de locatie van de Beulakerweg brengen.

We willen iedereen heel hartelijk bedanken voor alle ondersteuning op wat voor gebied dan ook. In het bijzonder willen we Peter, Evert en ook Tanja  heel erg bedanken voor hun uitzonderlijke bijdrage hierin. Stichting Op Kop willen we alvast bedanken voor al het werk achter de schermen en succes wensen bij het te volgen traject samen met de gemeente Steenwijkerland, met als bouwheer Stichting Op Kop.

Natuurlijk zal deze realisatie plaats vinden samen met de teams, de MR-en en daar waar dit mogelijk is  met inbreng van de kinderen en met u als ouders. En natuurlijk zal ik erg mijn best doen om deze uitdagende en belangrijke klus op alle mogelijke terreinen te begeleiden, zodat er straks een hele mooie, moderne en functionele school gerealiseerd wordt die voldoet aan alle eisen van de 21e eeuw.

Met vriendelijke groet,

Lida Andriol

 

Steenwijker Courant d.d. woensdag 17-02-2016

Giethoorn

Krediet voor fusieschool Giethoorn

Het college van B&W van Steenwijkerland stelt de raad voor een voorbereidingskrediet uit te trekken voor de fusieschool Giethoorn. Voor de planvoorbereiding voor de realisatie van de school willen B&W €177.483,- beschikbaar stellen. Aan Stichting Op Kop (als bouwheer) wordt €125.000 toebedeeld.

Tijdens de raadsvergadering van december heeft de raad de wens uitgesproken dat de leerlingen uit Giethoorn vanaf september 2017 gebruik kunnen maken van de nieuw te bouwen school aan de Beulakerweg. Stichting Op Kop heeft echter aangegeven dat ze meer tijd nodig heeft en een voorlopige planning opgesteld met een oplevering van de school in oktober 2018. Stichting Op Kop is verantwoordelijk voor het opstellen van het programma van eisen, het bouwkundig ontwerp en de realisatie. Op basis hiervan geeft Stichting Op Kop, na een architecten – adviseursselectie, opdracht voor het opstellen van achtereenvolgens een voorlopig en definitief ontwerp, een technisch ontwerp en een bestek. Dit vormt de aanbesteding van de bouw.

CHA CHA CUP

Zaterdag 13 februari deden bijna alle leerlingen mee aan de "Cha cha cup" in de Meenthe. Deze werd georganiseerd door dancentrum Lensink. Voor die tijd hebben alle leerlingen 3 lessen cha cha cha  dansen gekregen tijdens de gymlessen. De meningen waren verdeeld in het begin, maar wat ontzettend leuk dat er zoveel kinderen uit de klas meededen.
Bijna alle paren van school gingen door naar de kwartfinales en zelfs de meeste ook naar de halve finales. Een top prestatie van al onze paren. Een aantal paren mocht vervolgens door naar de poule finales.

Dylan en Michael mochten zelfs in twee finales schitteren, omdat zij met 2 dames mochten dansen. Dat deden ze super, want deze heren dansten zichzelf met een van hun dames naar de grand-finale. In die alles beslissende finale mochten 6 paren uiteindelijk de strijd met elkaar aan gaan.  We vonden het enorm spannend, wat danste ze goed! Michel werd samen met Inde 4e. Een mooie podiumplaats werd behaald door Dylan Koppers en Phoebe. Zij veroverde de 3e plaats!

Tijdens deze avond werden de kinderen aangemoedigd door elkaar (en hun zelfgemaakte spandoeken) en juf Yvette. Natuurlijk waren er ook nog veel andere supporters. Daarom bij deze ook de dank aan alle andere belangstellende: de opa's & oma's, papa & mama's , juf Cathy en juf Mathilde en haar vriend Orang. 

E was ook een cup te winnen voor de beste school. Helaas vond de jury niet dat de Noorderschool die titel verdiende, maar ik denk dat we namens alle supporters van onze school spreken als we zeggen: Groep 7/8 jullie zijn voor ons de beste. Jullie deden het TOP!

Veel supporters hebben foto's e filmpjes gemaakt, maar mocht u nog meer willen zien, op de site van de cha cha cup en op facebook zijn nog meer spectaculaire beelden te zien.

Voorleeswedstrijd

Svenne las prachtig voor, maar helaas was er iemand anders beter.

Toch is en blijft ze onze kampioen. We zijn trots op haar.

Fijne Carnaval!

Volkstuin groep 6


Begin dit jaar is het plan ontstaan om met groep 6 een volkstuin te gaan gebruiken. Meneer Bert Analbers heeft hiervoor de school benadert. Hij is de beheerder van de volkstuinen die aan de overkant van de Beulakerweg liggen naast de kerk. We krijgen een stuk in gebruik van ongeveer 10 bij 13 meter. Hierop gaan we groenten en kruiden verbouwen. Inmiddels is meneer Bert ook al bij ons in de klas geweest om van alles uit te leggen over verschillende zaden en welke groentes je goed bij elkaar kunt zetten en hoe je de grond moet bewerken. 

In de klas hebben we al zaad opgekweekt van radijs en sla. Ook staan er al aardappelen te kiemen samen met ui en knoflook. Per maand gaan we in de klas twee nieuwe groentes opkweken die we vanaf maart in de volle grond gaan zetten. Welke dat zijn, bekijken we via een zaaikalender en samen beslissen we welke groenten we willen verbouwen. Omdat meneer Bert kok is geweest gaan we ook koken met de groenten en kruiden. Als de aardbeien het goed doen dit jaar kunnen we misschien ook jam maken. 

Veel biologielessen en aardrijkskundelessen over grondsoorten en gebruik van grond gaan dan ook over dit thema. In de klas gaan we proefjes doen met bijvoorbeeld ui en aardappels. Er staan potjes met daarin verschillende grondsoorten en we leren iets over de eigenschappen van die grondsoorten.

Vanaf maart/april zullen we ongeveer een uur in de week werken in onze moestuin. Dat doen we 's middags. 

Lezen is Leuk

Standaard beginnen we in groep 7/ 8 met stillezen. Hierdoor vergroten we onze woordenschat en behouden of vergroten we ons leesniveau. Gelukkig vinden de kinderen het heerlijk om de dag zo te beginnen. Meestal als  het teken leesboek weg wordt gegeven, willen ze dan ook niet opruimen. Een tijdje geleden kwam dan ook de vraag: “Juf, waarom mogen we niet gewoon een hele lange tijd lezen?” Er is toen met de kinderen afgesproken dat we rond kerst dat gingen doen. Allemaal een kussen mee en dwars door de klas aan de slag in je leesboek. Gezellig tussen de lampjes en een haardvuurtje met een achtergrondmuziekje op het digibord. Er heerste aan het begin van de ochtend een serene rust in groep 7/8. Een kleine impressie vindt u op de foto. 

Wat hebben we een gezellig feest gehad.

Sinterklaas, bedankt voor uw komst en tot volgend jaar!

Godsdienstlessen

Tijdens de godsdienstlessen zijn we al enkele weken bezig met het thema: ‘de kerk’.

Ieder kind wist dat er  in Giethoorn kerken zijn maar niet iedereen wist wat een kerk precies is.

Allereerst hebben we eens gekeken naar het gebouw zelf. Waaraan herken je een kerk? Waarom hebben veel kerktorens een haantje? Waarom zijn kerken vaak zo groot? Maar ook binnen in een kerk zie je veel bijzondere dingen. Een preekstoel, een doopvont, kaarsen, beelden of schilderijen.

In een volgende les was een predikant te gast. Zij vertelde over haar werk. Predikanten doen veel meer dan werd gedacht. En natuurlijk werden er veel vragen gesteld over zijn werk, over geloven en over God.

Afgelopen week hebben we een bezoek gebracht aan de Protestantse kerk.  De klok werd geluid door de koster van de kerk en enkele kinderen hielpen mee. Het maakte indruk om door het  gebouw te lopen.  Ook nu was de predikant aanwezig en zij vertelde opnieuw veel van wat er in een kerk te zien is.  Met een werkblad met vragen en opdrachten verkenden de kinderen de kerk verder. Nu ging het niet alleen om wat je zag maar ook om wat je dacht. Een van de opdrachten was: teken de preekstoel. Waarna de volgende opdracht was:  ‘Wanneer jij op die preekstoel zou staan en  iets namens God tegen de mensen zou zeggen, wat zeg je dan?’ Er kwamen mooie antwoorden. ‘Zorg goed voor elkaar.’ ‘Sluit vrede.’ ‘Stop met die aanslagen en bommen in Parijs.’

De komende weken wordt het project afgerond. Ieder kind maakt op een eigen manier een  werkstukje  over dat wat er is geleerd en beleefd.

 

Liesbeth Winters.

Gvo-docent

Opgefrist

De muur in de hal is weer helemaal opgefrist. Hartelijk dank!

Schoolontbijt

Afgelopen donderdag deed de Noorderschool mee aan het schoolontbijt. Dit om een goed en gezond ontbijt te  promoten. In elke klas werd er gesmikkeld en gesmuld van het ontbijt. Natuurlijk werd ook in elke klas aandacht besteed aan het belang van een gezond ontbijt.

Als u die ochtend op het schoolplein was, had u gezien dat er veel kinderen uit groep 7/8 in pyjama op school waren gekomen. In de klas begonnen zij ook met ochtendgymnastiek,  juf las nog even voor en we hielden een heuse sloffen verkiezing. Deze werd gewonnen door Dylan uit groep 8. 

Een kleine impressie van de ochtend  in 7/8 vindt u op de foto. 

Herfst


Wat een prachtige herfsttafel in de gang! Daar zijn we erg blij mee! Marie Driessen en Anita Boxum heel hartelijk bedankt!

Voorleeskampioen


Ook dit jaar doet de Noorderschool weer mee met de nationale voorleeswedstrijd. Tijdens de Kinderboekenweek hielden we in groep 7/8 de schoolronde. Er deden dit jaar 9 jongens en meisjes mee. De klas gaf na elke deelnemer tips en tops.  Alle 9 deden ze het goed volgens de klas. Toch kan er maar één de voorleeskampioen zijn. Met een kleine voorsprong werd Svenne gekozen als beste. Svenne las een gruwelijke versie van roodkapje voor. Svenne gaat ons begin 2016 vertegenwoordigen tijdens de gemeentelijke ronde. Svenne van harte gefeliciteerd en alvast veel succes in de volgende ronde.

Kinderboekenweek

Dit jaar was het thema van de kinderboekenweek Raar maar Waar. Deze week is geopend door juf Mathilde met een hele spannende quiz.

In de klassen hebben we ook allerlei proefjes gedaan. Zo ging groep 7/8 aan de slag met de Marshmallow Challenge.

Een goed begin is het halve werk

Het nieuwe schooljaar zijn we goed begonnen. De eerste dagen hebben we  veel gedaan aan regels in de klas en aan elkaar leren kennen. Het was al een aantal jaren geleden dat groep 7 en 8 samen in 1 klas zaten. Juf vond dat we dat super hebben opgepakt. Onze juf was haar stem (bijna) kwijt, maar wij konden super goed naar haar luisteren en zelfstandig werken. Juf gebruikte het digibord om dingen te "vertellen".
Tijdens gym moesten we daarom ook een spel doen, waar we niet zoveel lawaai bij konden maken, anders konden we juf niet verstaan. Het werd 10 tellen in de rimboe. Verstoppertje in de gymzaal. We vonden het stiekem alleen maar leuk dat we dat gingen doen.
Aan het einde van de week hebben wij geholpen de heg te bevrijden van "pispotten". Daarna hebben we ook een groot aantal stekelplanten verwijderd die 6 weken lang vrij hadden kunnen groeien op het schoolplein. Het was warm en daarom werden we op het eind beloond me een lekker glaasje (koude) cola of sinas.
Kortom: We hadden een gezellige en productieve eerste schoolweek.