Fijne Carnaval!

Volkstuin groep 6


Begin dit jaar is het plan ontstaan om met groep 6 een volkstuin te gaan gebruiken. Meneer Bert Analbers heeft hiervoor de school benadert. Hij is de beheerder van de volkstuinen die aan de overkant van de Beulakerweg liggen naast de kerk. We krijgen een stuk in gebruik van ongeveer 10 bij 13 meter. Hierop gaan we groenten en kruiden verbouwen. Inmiddels is meneer Bert ook al bij ons in de klas geweest om van alles uit te leggen over verschillende zaden en welke groentes je goed bij elkaar kunt zetten en hoe je de grond moet bewerken. 

In de klas hebben we al zaad opgekweekt van radijs en sla. Ook staan er al aardappelen te kiemen samen met ui en knoflook. Per maand gaan we in de klas twee nieuwe groentes opkweken die we vanaf maart in de volle grond gaan zetten. Welke dat zijn, bekijken we via een zaaikalender en samen beslissen we welke groenten we willen verbouwen. Omdat meneer Bert kok is geweest gaan we ook koken met de groenten en kruiden. Als de aardbeien het goed doen dit jaar kunnen we misschien ook jam maken. 

Veel biologielessen en aardrijkskundelessen over grondsoorten en gebruik van grond gaan dan ook over dit thema. In de klas gaan we proefjes doen met bijvoorbeeld ui en aardappels. Er staan potjes met daarin verschillende grondsoorten en we leren iets over de eigenschappen van die grondsoorten.

Vanaf maart/april zullen we ongeveer een uur in de week werken in onze moestuin. Dat doen we 's middags. 

Lezen is Leuk

Standaard beginnen we in groep 7/ 8 met stillezen. Hierdoor vergroten we onze woordenschat en behouden of vergroten we ons leesniveau. Gelukkig vinden de kinderen het heerlijk om de dag zo te beginnen. Meestal als  het teken leesboek weg wordt gegeven, willen ze dan ook niet opruimen. Een tijdje geleden kwam dan ook de vraag: “Juf, waarom mogen we niet gewoon een hele lange tijd lezen?” Er is toen met de kinderen afgesproken dat we rond kerst dat gingen doen. Allemaal een kussen mee en dwars door de klas aan de slag in je leesboek. Gezellig tussen de lampjes en een haardvuurtje met een achtergrondmuziekje op het digibord. Er heerste aan het begin van de ochtend een serene rust in groep 7/8. Een kleine impressie vindt u op de foto. 

Wat hebben we een gezellig feest gehad.

Sinterklaas, bedankt voor uw komst en tot volgend jaar!

Godsdienstlessen

Tijdens de godsdienstlessen zijn we al enkele weken bezig met het thema: ‘de kerk’.

Ieder kind wist dat er  in Giethoorn kerken zijn maar niet iedereen wist wat een kerk precies is.

Allereerst hebben we eens gekeken naar het gebouw zelf. Waaraan herken je een kerk? Waarom hebben veel kerktorens een haantje? Waarom zijn kerken vaak zo groot? Maar ook binnen in een kerk zie je veel bijzondere dingen. Een preekstoel, een doopvont, kaarsen, beelden of schilderijen.

In een volgende les was een predikant te gast. Zij vertelde over haar werk. Predikanten doen veel meer dan werd gedacht. En natuurlijk werden er veel vragen gesteld over zijn werk, over geloven en over God.

Afgelopen week hebben we een bezoek gebracht aan de Protestantse kerk.  De klok werd geluid door de koster van de kerk en enkele kinderen hielpen mee. Het maakte indruk om door het  gebouw te lopen.  Ook nu was de predikant aanwezig en zij vertelde opnieuw veel van wat er in een kerk te zien is.  Met een werkblad met vragen en opdrachten verkenden de kinderen de kerk verder. Nu ging het niet alleen om wat je zag maar ook om wat je dacht. Een van de opdrachten was: teken de preekstoel. Waarna de volgende opdracht was:  ‘Wanneer jij op die preekstoel zou staan en  iets namens God tegen de mensen zou zeggen, wat zeg je dan?’ Er kwamen mooie antwoorden. ‘Zorg goed voor elkaar.’ ‘Sluit vrede.’ ‘Stop met die aanslagen en bommen in Parijs.’

De komende weken wordt het project afgerond. Ieder kind maakt op een eigen manier een  werkstukje  over dat wat er is geleerd en beleefd.

 

Liesbeth Winters.

Gvo-docent

Opgefrist

De muur in de hal is weer helemaal opgefrist. Hartelijk dank!

Schoolontbijt

Afgelopen donderdag deed de Noorderschool mee aan het schoolontbijt. Dit om een goed en gezond ontbijt te  promoten. In elke klas werd er gesmikkeld en gesmuld van het ontbijt. Natuurlijk werd ook in elke klas aandacht besteed aan het belang van een gezond ontbijt.

Als u die ochtend op het schoolplein was, had u gezien dat er veel kinderen uit groep 7/8 in pyjama op school waren gekomen. In de klas begonnen zij ook met ochtendgymnastiek,  juf las nog even voor en we hielden een heuse sloffen verkiezing. Deze werd gewonnen door Dylan uit groep 8. 

Een kleine impressie van de ochtend  in 7/8 vindt u op de foto. 

Herfst


Wat een prachtige herfsttafel in de gang! Daar zijn we erg blij mee! Marie Driessen en Anita Boxum heel hartelijk bedankt!

Voorleeskampioen


Ook dit jaar doet de Noorderschool weer mee met de nationale voorleeswedstrijd. Tijdens de Kinderboekenweek hielden we in groep 7/8 de schoolronde. Er deden dit jaar 9 jongens en meisjes mee. De klas gaf na elke deelnemer tips en tops.  Alle 9 deden ze het goed volgens de klas. Toch kan er maar één de voorleeskampioen zijn. Met een kleine voorsprong werd Svenne gekozen als beste. Svenne las een gruwelijke versie van roodkapje voor. Svenne gaat ons begin 2016 vertegenwoordigen tijdens de gemeentelijke ronde. Svenne van harte gefeliciteerd en alvast veel succes in de volgende ronde.

Kinderboekenweek

Dit jaar was het thema van de kinderboekenweek Raar maar Waar. Deze week is geopend door juf Mathilde met een hele spannende quiz.

In de klassen hebben we ook allerlei proefjes gedaan. Zo ging groep 7/8 aan de slag met de Marshmallow Challenge.

Een goed begin is het halve werk

Het nieuwe schooljaar zijn we goed begonnen. De eerste dagen hebben we  veel gedaan aan regels in de klas en aan elkaar leren kennen. Het was al een aantal jaren geleden dat groep 7 en 8 samen in 1 klas zaten. Juf vond dat we dat super hebben opgepakt. Onze juf was haar stem (bijna) kwijt, maar wij konden super goed naar haar luisteren en zelfstandig werken. Juf gebruikte het digibord om dingen te "vertellen".
Tijdens gym moesten we daarom ook een spel doen, waar we niet zoveel lawaai bij konden maken, anders konden we juf niet verstaan. Het werd 10 tellen in de rimboe. Verstoppertje in de gymzaal. We vonden het stiekem alleen maar leuk dat we dat gingen doen.
Aan het einde van de week hebben wij geholpen de heg te bevrijden van "pispotten". Daarna hebben we ook een groot aantal stekelplanten verwijderd die 6 weken lang vrij hadden kunnen groeien op het schoolplein. Het was warm en daarom werden we op het eind beloond me een lekker glaasje (koude) cola of sinas.
Kortom: We hadden een gezellige en productieve eerste schoolweek.